Nyskilt? Tag på højskole! Gammelskilt? Tag på højskole! Sommerferieudfordret? Tag på højskole!

Nyskilt? Tag på højskole! Gammelskilt? Tag på højskole! Sommerferieudfordret? Tag på højskole!

Ferien kan være noget af en udfordring når man er skilt.
Alene med ungerne. Ene voksen om beslutninger, praktisk arbejde og planlægning. Kravet til underholdningsværdien hos ungerne er høj, så hvad skal man finde på? Bum-bum, tænke tænke…

Man kan købe sig en all-inclusive til et varmt land, og med sin flyrejse øge sit bidrag til den globale opvarmning betragteligt?
Man kan sætte sig foran skærmen og vente på at ungerne begynder at brokke sig og småslås, fordi kroppene når det niveau af understimulering, der resulterer i eksplosioner og langen ud?
Man kan tage på gæstevisitter i overfyldte sommerhuse hos gnavne vennefamilier, der ikke også lige kan rumme, at man har taget hunden med?
Man kan tage på tvangsbesøg hos familien og undre sig over hvor let man træder ind i rollen som 11-årig igen?
Eller:

Man kan tage på højskole!

Mine unger og jeg har været på højskole i en uge de sidste to somre – og det har begge år været sommerens højdepunkt.
For os alle tre. Trods vore forskellige aldre, lyster og behov.
En uge hvor man ikke skal lave mad eller gøre rent (!).
En uge med samtaler – både de dybe, de personlige og dem om vejret (nogle af dem er faktisk blevet nye byggeklodser til personligheden).

En uge med viden og inputs til glæde for hjernevindinger og deres fortsatte evne til holdningsbearbejdelse (nåh for den, sidder jeg virkelig overfor et menneske med en helt anden virkelighed end min egen og opdager at vedkommende har ret?).
En uge med samvær med alle aldre – små børn, unger, unge, midaldrende og ældre (hvornår har du sidst danset Lindy Hop med en på 14 måneder?).
En uge med bevægelse, der skiftevis har smertet og glædet de store muskelgrupper i arme, ben, ryg og mave (AV altså, hader trapper fra nu af).

En uge med latter helt nede fra tæerne (forundres til stadighed over graden af opfindsomhed – mennesker er det forunderligste dyr).
En uge hvor mine børn også er andres børn. Hvor de forhandler nye venskaber, prøver nye ting og ser sin egen familie spejlet i andre familier og virkeligheder (måske oven i købet af folk fra en helt anden del af Danmark?).

En uge med mennesker, med kultur, samtale, læring og fortsættelsen af den danske tradition for fællesskab (kor- og fællessang, danseundervisning, dramaturgi-undervisning, massage, snobrød, musik, leg, optræden, glatbane-maverutjning, badning, rødvin, yoga, stilhedsvandringer, broklatring, you name it – listen er lang).

Meningsfuldt samvær er noget vi skaber sammen, og det er i høj grad hvad der opstår på landets højskoler.
Vi mennesker er flokdyr, og når nu mange af os moderne mennesker har indrettet os i små aflukkede enklaver; hver familie i sin lejlighed, sit hus, sin bil, så er det befriende dejligt at, i en uge, dykke ned i et større fællesskab og finde sig sin egen plads der. Og – at deltage i fællesskabet for deltagelsens og fællesskabets egen skyld; ikke for at tjene penge eller for at få et deltagerbevis på nye færdigheder til CV’et, men bare fordi – det er sjovt og fordi fællesskab giver mening!

Der findes et hav af forskellige højskoler. Ikke alle tilbyder sommerkurser, hvor der er plads til de mindste, men nogle gør. Mange tilbyder bestemte temaer; så holder du og din familie af argentinsk tango eller kitesurfing, så burde du kunne finde noget også  til jeres smag… Du kan læse mere her.
Vi, i min lille enklave, har i hvert tilfælde besluttet at vi vil afsted igen til næste år.
Det er vores gave til os selv.

Sidsel Agensø
Sidsel Agensø 17 posts

Sidsel er mor til to og blev skilt tilbage i 2008. Uddannet skuespiller og mindfulnessinstruktør. Har arbejdet med bl.a. TV, teater, dubbing, undervisning, relationsarbejde, organisation og kommunikation.

Vis alle indlæg fra denne skribent →

Du vil også kunne lide

Regler for ferie og samvær
Sidsel Agensø

Intet menneske er en ø

Skilsmisse er både sindsoprivende og verdensomvæltende. Den ændrer ikke bare på ens fysiske rammer, men i høj grad også på ens behov og sociale situation. Efter at have været fordybet … Læs mere