Afsted på ferie med vores sammenbragte familie

Afsted på ferie med vores sammenbragte familie

Så er min udgave af den store sammenbragte familie landet på sommerferien i det svenske.
4 børn har vi med os; 3 stk på 7 år og en enkelt på 10 år.

Det er vores 4. sommerferie som samlet flok.
Uanset om man er sammenbragt eller bio-kerne-familie, så er 4 børn noget, der stiller krav til ferien. Mange skal være enige, mange is skal betales og dét at finde hytter og hotelværelser, der kan rumme os alle, er sommetider en udfordring. I anledningen af vores nye familie måtte vi endda skifte bilen ud med en 7 personers camper, da vi ikke engang kan være i en almindelig bil.

Vi har prøvet lidt af hvert på vores ferier.

1. år var vi afsted i en lillebitte hytte på 40 m2 i en svensk skov – med den dengang nyindkøbte bil proppet med tre 4årige børn  og én på 7 år og dertil hørende bagage.
Hver gang vi åbnede bildøren,  væltede børnene ud og løb til højre og venstre. Kaos og voksne på overarbejde. En blanding af fryd og rædsel; hvad havde vi dog begivet os ud i?!

2. år var vi flyttet sammen og blevet til en moderne sammenbragt familie på 6 medlemmer.
I den anledning valgte vi at tage på 14 dages Danmarkstur, så vi kunne vise flaget og præsentere os som den ny familie, vi var.
Igen blev bilen fyldt op – denne gang var børnene vokset et år til, og benene fyldte lidt mere. 3 stk på 5 år og 1 enkelt på 8 år var det blevet til.
Vi overnattede en enkelt nat hos hvert værtspar, der spændte lige fra familiemedlemmer til venner.
Jeg husker vores indforståede grin, når bildøren igen gik op, og de 4 børn endnu engang væltede ud til højre og venstre – hujende og larmende efter timers kørsel, spærret inde i bilen.
En aften endte i ketchupkamp mellem børnene hos et vennepar, der lige var blevet forældre til deres 1. barn. Jeg tror, at de den aften svor aldrig at blive skilt og ende som os!
Danmark blev set, og der blev spist en del makrelmadder på diverse rastepladser, når vi rumlede rundt i camperen.

3. år vi tog afsted på sommerferie, havde status ændret sig, virkeligheden meldt sig, og vi var ikke længere sammenbragt i traditionel forstand på samme matrikel.
Vi havde valgt at flytte fra hinanden igen, efter godt 1 1/2 år under samme tag. Udfordringerne havde været for mange, og vi var nået frem til, at vores ønske om at være kærester ikke nødvendigvis skulle rime på forsøget med at skabe en kopi af kernefamilien. Beslutningen om at flytte fra hinanden kan du læse om her.
På grund af de udfordringer, vi havde mødt med de 4 børn, da vi boede sammen, valgte vi det år at holde ferie sammen, men fordelt i 2 hytter, ved siden af hinanden, igen i det svenske.
Vores bekymringer om en uge sammen, blev dog gjort til skamme, da netop børnenes adskillelse i dagligdagen gjorde, at de selv valgte hinandens selskab 24/7 og flyttede deres 4 madrasser ind på ét lille værelse.
Vi endte derfor med at betale for 2 hytter, hvoraf den ene stod helt tom – bortset fra de 2 timer, hvor jeg entrerede den for at få et lille hvil fra det virvar, som 6 mennesker i en 36 m2 hytte giver.

4.år efterlader os ved i år.
Vi er igen i Sverige – samme sted som sidste år.
I år samlet i én hytte, dog opgraderet fra 36 m2 til 52 m2. Det giver lige den ekstra plads, som især jeg har brug for.
Vejret er med os. Is, sol, sejlads på badesøen, cykling og vandreture i skoven og fodbold udenfor. Ipads er efterladt hjemme, og børnene er tvunget til at tænkte selv, når de ikke lige ved, hvad de skal lave.
Larm, kaos, hysteriske grin og hvinen er der masser af – 4 børn er en mundfuld, især når man er 2 voksne, der har vænnet sig til forholdsvis fred og ro, og hver 2. uge helt uden børn. Vi er nok ikke så hardcore, som de børnefamilier, der altid har ungerne hos sig er.
Men børnene er også nået en alder, hvor vi voksne kører en del på frihjul. De 4 unger mestrer selv at spille Matador og kortspil, når de ikke gider lege udenfor.
Det giver god mulighed for, at Søren og jeg kan dyrke vores egne interesser, så vi får luftet cyklerne i skoven – og siddet i solen med vinen, så vi næsten føler, vi er sydpå. En ferie, hvor brikkerne er faldet på plads, og vi har fundet vores egen måde at være sammen på – uden at kigge på hvad vi bør, og hvem vi skal ligne. Vi er vist mest bare os selv.

Louise Lisner
Louise Lisner 41 posts

Mor til 2 drenge på hhv 11 og 9 år i en 7/7 ordning. Til dagligt beskæftiget med skilsmissefamilier og app'en CoPilots, som letter hverdagen i familier, hvor børnene har 2 hjem.

Vis alle indlæg fra denne skribent →

Du vil også kunne lide

Blogs

Vi deles om udgifter til børnene – er det retfærdigt?

Min eksmand tjener mere end jeg gør. Min eksmand har en større pensionsopsparing, end jeg har. Min eksmand ejer mere fast ejendom end mig. Min eksmand har større skattefradrag end … Læs mere

Sidsel Agensø

Nye tider behøver nye børnebøger så bare se at komme i gang!

Verden er af lave: En kernefamilie er ikke, hvad den har været. En prinsesse er ikke længere så sart at hun tager skade af en ært i sengen (måske hun … Læs mere